Als jullie werknemers tijdens het werk blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen, dan is het belangrijk om de aard, mate en duur van de blootstelling te beoordelen. Ook worden jullie geacht zelf grenswaardes op te stellen voor elk product waar jullie mee werken en elk component in al die producten. Het doel hiervan is dat jullie weten of werknemers tijdens het werk blootgesteld worden aan schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Jullie kunnen dan zien of er (aanvullende) maatregelen nodig zijn.
Organisaties kunnen het blootstellingsniveau op verschillende manieren bepalen. De meest gangbare manieren zijn:
Arboplaats adviseert jullie graag welke methode het meest passend is.
Na een ernstig arbeidsongeval vraagt de Nederlandse Arbeidsinspectie de werkgever een onderzoek in te stellen. Als organisatie willen jullie herhaling zoveel mogelijk voorkomen. Het is verstandig dit onderzoek uit te voeren met behulp van een externe professional (veiligheidskundige).
De veiligheidskundigen van Arboplaats staan jullie met kennis en kunde bij. We brengen samen processen en omstandigheden in kaart die een rol (kunnen) hebben gespeeld. We stellen samen een goed verbeterplan op waarin we concrete verbetervoorstellen en onze jarenlange ervaring met de Arbeidsinspectie meenemen.
Een positieve veiligheidscultuur is onmisbaar voor een effectief arbobeleid. Arboplaats kan met behulp van een vragenlijstonderzoek in kaart brengen hoe het staat met de houding en het gedrag van werknemers en managers. Op basis daarvan adviseren we jullie wat jullie zouden kunnen doen op het gebied van leiderschap, communicatie/betrokkenheid en trainingen om de veiligheidscultuur te verbeteren.